Alla inlägg den 8 mars 2009

Av Maria - 8 mars 2009 11:40


Vi måste tänka miljövänligt, bort med glödlampor och in med lågenergilampor, så vi ska inte vara sämre tänkte vi..., vi köpte lågenergilampor.

Sen läser man detta: 


Alla lågenergilampor innehåller det giftiga och miljöfarliga grundämnet kvicksilver och måste därför källsorteras och lämnas till en återvinningsstation. De får inte kastas i hushållssoporna. "Om varje hushåll i Sverige slänger en lågenergilampa om året i sin soppåse beräknas 25 kilo kvicksilver spridas till miljön. Jämför detta med att en tesked kvicksilver kan förgifta en medelstor sjö".


Dessutom är det en hälsofara om en lågenergilampa skulle gå sönder. Kemikalieinspektionen rekommenderar:

När en kall lampa går sönder

"Samla upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och lägg dem i en glasburk med lock. Torka därefter golvet med en (liten) fuktig trasa. Lägg sedan även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning."


När en varm lampa går sönder

"Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning."


Behöver jag säga att vi har bytt ut lågenergilampor mot vanliga lampor..?

Vad var det som var så miljövänligt sa ni...?


Ovido - Quiz & Flashcards