Alla inlägg under mars 2009

Av Maria - 11 mars 2009 16:58

..eller hur det stavas..


Hur som.. Kämpat på om hjärtsvikt och djup ventrombos idag.. Sammanställt frågor och delat upp.. Så nu ska jag leta upp svaren på mina frågor.

Satt till 13.30 då jag fick sms om att både mina glasögon är klara och mina jeans hade också kommit..

Jeansen var de jag köpte då det senare visade sig att de var trasiga och sen var de slut hos leverantören, men nu hade det alltså kommit.


Hämtade glasögonen först och försöker vänja mig med dom, men känner mig så tragisk i dom så när jag mötte folk jag typ känner eller så, så tittade jag stint ner i marken..vägra ögonkontakt.. *Hej Maria, jag såg dig...*


Jag vänjer mig så småningom kanske... vågar titta på folk och hälsa trots glasögonen..

Hur som, nog om dessa.. Sen var det mot Exit för att hämta mina jeans :)


Så.. nu var jag genast 1400:- fattigare :(


Men... mot skolsakerna..





Av Maria - 10 mars 2009 17:26


...har haft prov idag om läkemedel..intressant, men svårt.. Men på fråga 9 så hade jag problem, förstod kanske inte frågan riktigt för jag skrev ett svar, sen kluddrade jag över det, skrev igen..osv... 3 gånger..

Sen visade det sig att jag hade skrivit rätt.. Jag skrev ju samma svar alla gångerna.. Men..kluddade ju över och det får man ju inte rätt för..


Sen började vi prata om hjärtat och blodkärlsystemet och hur blodet pumpas runt i kroppen, in i förmakar och kammare och segelklaffar och fickklaffar... Sjukt intressant... Jag ska nog bli kardiolog.

Hjärtat pumpar runt ca 300 l/tim och det blir ca 420 480000 liter blod under en livstid, räknat på 80 år.

Rätt mäktigt om man tänker efter..


Sen har vi fått våra fall.

Fall nr 1:

Amalia 88 år, bor sedan några år på ett äldreboende. Hon är förhållandevis pigg och rask och är uppe på små promenader i korridoren. På sista tiden har hon haft det lite besvärligt när hon skall lägga sig. Dels vill hon ha så högt under huvudet så hon nästan sitter, dels småhostar hon mycket framför allt på nätterna.

Det har dessutom raporterats att hon har ankelöden även på morgonen innan hon stiger upp.


Fall nr 2:

Kajsa, 34 år har 2 barn, är för närvarande hemma på föräldraledighet. Kajsa vill inte ha fler barn och äter p-piller. Äter vanlig kost och promenerar lite några ggr i veckan. Hon röker ca 15 cigaretter/dag.

Igår började hon känna sig lite subfebril och trodde att det var förkylning på gång. Idag har hon ont i sinister underben, vaden. Det verkar som att benet är lite tjockare än det andra


Där var fallen och diagnos är ställd. Nu ska vi bara komma på 25 frågor att jobba med för att kunna svara på frågorna vi kommer få av klassen till redovisningen.

Intressant form av redovisning som kallas för paneldebatt...


Sen kom jag hem runt 16-tiden.. satt i soffan, läste om dessa sjukdomar som vi nu har hittat.. Och...ja...


Nu ska vi äta...


Puss, kram & tack för idag ;)



Av Maria - 9 mars 2009 17:07


Vaknade tidig idag trots ledighet, eller egentligen självstudier..

Skulle plugga på förmiddagen, men av en händelse så Råkade jag logga in på msn, och vem var inte där om inte min lilla Krympling... Så där fastnade jag en timme typ..och fick vara med om både det ena och det andra..


Sen har dagen varit soft.. har inte gjort vad jag bör göra.. men det går nog bra ändå hoppas jag.. Prov om läkemedel i morgon kl 8:00


Var ut på Vetgirig.nu med Malin och efter ca 10 omgångar så flippade vi ur totalt, men fortsatte spela ca 40 omgångar till...

Slutade med att jag sprang ut, behövde frisk luft för att lugna ner mig.. ringde ett CP-samtal till en väldigt oförstående Eric som typ undrade vad jag hade rökt på för något..

Efter ett samtal på ca 20 minuter som mest bestod av oförstående svamel och sådant lustigt så avslutades samtalet..

Hmm... kom sen på att jag är väldigt hungrig och det kan nog påverkat mitt beteende..

Men vad ska människan tro om mig..


En sak är kul med honom... Jag skrattar mycket när jag pratar med honom.. men det är inte bara det som är kul.. Jag använder mig av handsfree, något som Blekingar inte verkar ha sett för de tittar på mig och sen säger de till varandra att "där går hon och skrattar för sig själv"

(Det händer varje gång när jag pratar mobilen.. )

Vilket slutar med att jag skrattar ännu mer.. Känns som en tidsfråga innan de ringer efter vita bilen, men den kostiga tröjan med långa ärmar på..


Btw...så har jag nästan lust att åka till typ Vara och hälsa på den där filuren.. så kul som vi alltid har.. Han är väldans snäll och så..

Om vi skrattar så mycket över telefon och msn, hur skulle det inte bli på riktigt..  Så.. ja.. vi får väl se.. kan vara något att tänka över kanske..


Hur som... träffade även Svea och Clapton på min promenad..

Svea är världens sötaste pitbull och Clapton är en allmänt skällig svart jycke..en sån jag varken tycker om eller inte tycker om, som Emil sa om pigan Lina...


Nu ska jag dopa spisen, så maten blir klar fort.. Jag behöver mat, är hungrig...


Puss & Kram eller inte..

Av Maria - 8 mars 2009 11:40


Vi måste tänka miljövänligt, bort med glödlampor och in med lågenergilampor, så vi ska inte vara sämre tänkte vi..., vi köpte lågenergilampor.

Sen läser man detta: 


Alla lågenergilampor innehåller det giftiga och miljöfarliga grundämnet kvicksilver och måste därför källsorteras och lämnas till en återvinningsstation. De får inte kastas i hushållssoporna. "Om varje hushåll i Sverige slänger en lågenergilampa om året i sin soppåse beräknas 25 kilo kvicksilver spridas till miljön. Jämför detta med att en tesked kvicksilver kan förgifta en medelstor sjö".


Dessutom är det en hälsofara om en lågenergilampa skulle gå sönder. Kemikalieinspektionen rekommenderar:

När en kall lampa går sönder

"Samla upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och lägg dem i en glasburk med lock. Torka därefter golvet med en (liten) fuktig trasa. Lägg sedan även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning."


När en varm lampa går sönder

"Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning."


Behöver jag säga att vi har bytt ut lågenergilampor mot vanliga lampor..?

Vad var det som var så miljövänligt sa ni...?


Av Maria - 7 mars 2009 19:49


Fick låten nu... Behöver jag säga från vem..? Nope..

Bad om den i morse så nu lyssnar jag..

Jason Mraz - I'm yours.. helt underbar låt..


Varit på Krokås idag och jag satt med näsan över böckerna i 5 timmar.. Rätt nöjd.. men måste läsa mer i morgon också.. både hjärtat och om läkemedel..  Gick sen ut på promenad, men det var inte så kul...

Skönt med friskluft men....


Sen träffade jag Lilla söt.. hon var så söt i sina bruna tights, jeanskjol och brun tunika med hjärtan på och ett fint litet hårspänne..

Hon är så fin..


Har ätit pizza idag igen.. gott... kebabpizza..

Så igår i skolan så pratade vi lite om hicka, jag kunde inte komma på vad det hette på latin, så vet jag att vissa i klassen läser här..

Så här har nu "hicka" på latin:

Hyperneuroakustiska diafragmakontravibrationer


Annars då... 2:a kvartsfinalmatchen mot Brynäs avklarad..

Leder med 2-0 i matcher, dock inga stormatcher, men seger är ändå en seger.. Hoppas verkligen att det håller hela vägen till guld.

Grabbarna har verkligen spelat bra efter jul.

Sen att Jönsson slutar efter denna säsong så hoppas man att han får avsluta på ett värdigt sätt.


Sen är det tjafs mellan ledningen och Lee Goren, han vill sticka för att familjen inte alls trivs i Karlstad, men han har 2 år kvar på kontraktet.. Hoppas dock inte att han drar, hoppas snarare på att de ska lära känna mer folk å att hans fru kommer träffa folk och trivas så de stannar.

 Han är en riktigt bra tillgång, en bra spelare, riktigt poängplockare!!


Men, blir det så att han flyttar efter säsongen så ska han få ett guld med sig.. Sen vill ju jag få fira guld också.. Det är fasen 3 år sen sist...


Jaja... det var väl allt för idag..


Puss & Kram :)



Av Maria - 6 mars 2009 22:44


Var tog veckan vägen.. Nyss var det måndag och nu är det helg igen..


Började med PowerPoint idag och det blev bara dagens lektion, sen inget mer PP.

Jag skulle fixa en presentation med minst 5 bilder..

Så, jag knåpade ihop 7 bilder och skickade in och sen har jag nu klarat word och PP.


Sen har var börjat prata om hjärtat och cirkulationsapparaten.

Var hem till Malin förut också.. kul att träffa henne och Micke.. de är så snälla..


Väl hemma igen så åt jag lite och sen hamnade jag på msn som vanligt... med Eric..som vanligt och precis som vanligt så skickade han massa musik till mig..

Bla en låt med Eddie Meduza, en seriös och fin låt.. If I'm a fool heter den..


Annars... Inget särskillt har hänt.. typ...



Puss & Kram

Av Maria - 5 mars 2009 21:18


Fick en länk skickad till mig från Eric...


12 fördelar med rökning

  • 1. Cool blick.
  • 2. Djup sensuell stämma.
  • 3. Röken håller flugor och mygg på avstånd.
  • 4. Liten lungvolym. Använder inte upp luften för andra.
  • 5. Gul hudfärg. Kan som turist obehindrat vistas i Asien.
  • 6. Intellektuell kroppshållning.
  • 7. Sänker stress och minskar därmed risken för hjärtinfarkt.
  • 8. Solidarisk. Bidrar med mycket pengar till statskassan.
  • 9. Lägger inte beslag på dyra ålderdomshemsplatser.
  • 10. Damerna beundrar en man som törs se döden i vitögat.
  • 11. Händerna upptagna (petar inte i näsan).
  • 12. Rökare köper fler cigaretter än ickerökare.


  • Fast, jag överlåter till Eric att vara fortsatt cool, sensuell och ointressant turist.. och Maria och Marina och vilka ni andra rökare är..


    Jag fortsätter att vara den icke coola, osensuella turisten...


    Av Maria - 5 mars 2009 18:09


    ... Malin, Aktivt kol, är även det man använder om man fixar hembränt.  Antar att du kopplar bättre nu ;)

    Eller alltså även magpumpning..


    Hur som.. pratat med Maria om praktiken där det kan bli en förändring.. jag hoppas det blir så som vi pratat om..

    Vore najs...


    Ja, idag då har vi fortsatt leta i fass, hitta mediciner som interagerar med/mot varandra, effekter, vad man ska tänka på, biverkningar osv.


    En vanlig biverkning vid vissa mediciner är anorexi.. Jag tycker det verkar skumt, vad är det som gör att en tablett utvecklar anorexi..?


    Men så är det.. tydligen.

    Vi har prov i läkemedelshantering på tisdag så jag ska plugga i helgen.. Ligga lite lågt ikväll, sen köra järnet..  Planerar att fixa detta galant, om jag får bestämma.


    Så.. Lyssnar nu på Brainpool - In a box :)


    Puss & Kram :)

    Ovido - Quiz & Flashcards